HDC-teams naar halve finale bekertoernooi


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

Hoogeveen - Afgelopen week was de Hoogeveense Dam Club weer bijzonder succesvol tijdens de kwartfinales van de Drentse bekercompetitie. In twee poules van vier teams werd er gestreden om 4 plaatsen in de halve finale. Zowel HDC 1 als HDC 2 werden poulewinnaar en beide teams gaan derhalve naar de halve finale.

HDC 1 had een moeizame start na een paar zware blunders van Gerard Bruins. De andere teamleden Zainal Palmans, Alexander Slot en Nick Waterink bogen tegen Hijken 2 de achterstand om in een 5-3 overwinning. De op papier sterkste concurrent, Houdt Stand, werd vervolgens met 7-1 afgedroogd waarna Zuidwolde met 8-0 klop kreeg.

De poulezege van HDC 2 was een regelrechte verrassing. Het viertal Mathijs Sprakel, Geert Kleine, Cor Darwinkel en Henk Kuiper presteerde het eveneens alles te winnen. Achtereenvolgens werden Emmen (6-2), Roden Leek (5-3) en Hijken 1, met maar liefst 7-1, aan de zegekar gebonden.  Over twee weken volgen de halve finales met HDC 1 tegen Roden Leek en HDC 2 tegen Houdt Stand Beilen. De nummers n en twee zullen Drenthe vertegenwoordigen op de Nederlandse kampioenschappen.

In de onderlinge competitie wist nationaal talent Nick Waterink koploper Zainal Palmans op remise te houden. In een wederzijdse Keller-opening was het Palmans die vroegtijdig afhaakte. Er kwam een open stand op het bord met voor Palmans een sterk centrum. Het macro-eindspel leverde geen winnaar op. Alexander Slot kwam weer iets dichter bij door Geert Kleine te verslaan. Slot kreeg een betere klassieke stand waardoor Kleine deze noodgedwongen moest verbreken. Mede door diverse dreigingen van Slot kwam Kleine minder en minder te staan. Het dammen-eindspel voltooide Slot bekwaam. Cor Darwinkel ontwikkelde zijn lange vleugel niet goed waardoor zijn tegenstander Gerard Bruins het centrum in handen kreeg. Hij bouwde zijn stand langzaam uit naar een gewonnen stand en gaf Darwinkel geen kans op herstel. Johan Koetse accepteerde tegen Martin Bosch een lange vleugelopsluiting. Toen Bosch even zijn verdediging vergat, kon Koetse een doorbraak forceren en ondanks dat het een dure dam was, bleek het ruim voldoende voor de zege. Cees Boon maakt een moeilijk seizoen door. Tegen Mathijs Sprakel wilden beiden veel schijven op het bord houden maar Sprakel profiteerde van een onoplettendheid van Boon en won de partij met een lichte combinatie. Alberto Waterink was de meerdere over Erik Beuker. Lange tijd ging de partij gelijk op maar toen Beuker moest offeren was het snel gebeurd. Johan Ottens en John Hauschild wisten beiden door te lopen naar dam. Het eindspel werd door Ottens beter behandeld. Hij wist de dam van Hauschild uit te schakelen om vervolgens de partij naar zich toe te trekken. Arie Peeks en Tjerk Helder gingen lange tijd gelijk op totdat Peeks wist door te breken naar dam om vervolgens de partij winnend af te sluiten.

Komende zaterdag organiseert de Hoogeveense Dam Club het tweede deel van de halve finale voor aspiranten en een halve finale voor welpen. Nick Waterink is het toernooi ijzersterk begonnen met 10 uit 5. Een plaats bij de eerste twee, welke recht geeft op een finaleplaats, lijkt geen enkel probleem voor hem. De andere HDCr , Vincent Houtjes, moet nog wel flink aan de bak. Hij staat momenteel gedeeld zesde met 4 uit 5. Hij heeft 3 punten achterstand op de nummer twee en zal uit de resterende vier partijen wel haast een 100% score moeten halen. In de welpencategorie is HDC vertegenwoordigd met drie jonge talenten, Nicole de Vries, Lisa Scholtens en Stef Schep. In een poule van 10 moeten ze bij de eerste vier komen om naar de finale te mogen. De wedstrijden worden komende zaterdag gespeeld in het Knooppunt, Jan Dekkerstraat 1, aanvang 10.30 en sluiting om ca. half vijf.

 


Bron: Hoogeveensche Courant

Datum: 12 maart 2013

Terug naar overzicht