Jeugddammen in Hoogeveen sterk in de lift


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

Hoogeveen - Het vele werk dat in Hoogeveen verricht wordt om het jeugddammen op een hoger peil te krijgen begint zijn vruchten af te werken. Dit zien we in het feit dat een jeugdlid, Nick Waterink, aangewezen is als Nationaal Talent (er zijn er maar vijf van in Nederland) maar ook het schooldammen wordt momenteel beheerst door de Hoogeveense scholen. Afgelopen zaterdag werd de Morgenster kampioen van Drenthe en de Goudvink legde beslag op de tweede plaats. Ook de jeugdafdeling kent een aanzienlijke toeloop. De laatste clubavond waren er maar liefst 18 jeugdspelers aanwezig. Dit alles is alleen maar mogelijk als ook de organisatie goed in orde is en daar zijn er gelukkig voldoende ervaren jeugdleiders voor aanwezig. Dat de kinderen van de Morgenster en de Goudvink goed aan elkaar gewaagd zijn, was al duidelijk op het Hoogeveense toernooi maar ook in het provinciale toernooi eindigden beide scholen gelijk bovenaan. Op de clubavond waren er ook onderlinge ontmoetingen waarbij dan de één (Esad Yildirim won van Nicole de Vries) en dan een leerling van de andere school (Pascal Strijker versloeg Django Jonker). Beide scholen bereiden zich nu voor op de halve finale van Nederland.

In de onderlinge competitie versterkte Zainal Palmans zijn koppositie door winst op Gerard Bruins. Lange tijd gaf Bruins prima partij maar Palmans verraste hem met een doorstoot naar het kerkhofveld. Bruins had twee oplossingen maar hij vond de verkeerde waarna Palmans de partij uitmaakte met een plakker. Alexander Slot kwam niet tot winst tegen Nick Waterink. In een agressieve stand moest hij noodgedwongen een nadelig eindspel accepteren omdat Waterink allerlei finesses in de stand vlocht. De stand bood onvoldoende perspectief voor Waterink om de winst te kunnen opeisen. Mathijs Sprakel verraste Johan Koetse met een formidabele slagzet. Na veel slagwerk kwam Sprakel op schijfwinst maar daarna nam hij niet de beste voortzetting waardoor hij zelfs voor een punt moest vechten. Uiteindelijk werden de punten gedeeld. Jan Bazuin verschalkte zijn vroegere leerling Geert Kleine. Beide spelers hingen de hele partij volop voor de winst waarbij Kleine een damzet niet nam omdat hiermee de winst erg moeilijk leek. In het eindspel ging de grotere routine van Bazuin de doorslag. Met een offer werd de stand van Kleine krachteloos gemaakt. Seijer Troost en Leon van der Lans speelden een klassieke partij waarbij Troost probeerde door de korte vleugel van zijn opponent te komen. Van der Lans verdedigde zich goed tot het eindspel waarin hij toch nog de mist in ging. Cees Boon profiteerde optimaal van een hekstelling. De korte vleugel van zwart werd vastgezet waardoor de strijd zich voortzette op de lange vleugel. Deze werd door Boon vakkundig uitgedund waarna winst niet zo moeilijk meer was. Erik Beuker overzag tegen Johan Ottens een eenvoudig zetje waarna hij kansloos verloor. Tristan Blokzijl probeerde tegen Piet Saitek een goede positie op te bouwen maar deze werd door Saitek stelselmatig afgeruild. Blokzijl kwam nog enigszins in de problemen maar wist toch nog een remise uit de wacht te slepen. Verder won Carlijn Aalbregtse van Tjerk Helder en deelden Arie Peeks en John Hauschild de punten.

Aanstaande zaterdag wordt in het Knooppunt het eerste deel van een halve finale van Nederland afgewerkt maar lokale favorieten Nick Waterink en Vincent Houtjes. Van de 10 deelnemers gaan er slechts 2 naar de finale. Dit betekent dat de jongens volop aan de bak moeten.


Bron: Hoogeveensche Courant

Datum: 6 maart 2013

Terug naar overzicht