Zainal Palmans brengt spanning terug in damcompetitie HDC


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

In de onderlinge competitie van de Hoogeveense Dam Club is Alexander Slot zijn koppositie kwijtgeraakt door te verliezen van naaste concurrent Zainal Palmans. Deze dwong Slot in de aanval te gaan maar Palmans kreeg uitstekend tegenspel. De stand van Slot werd omgetoverd tot een puinhoop waarna de winst niet lang op zich liet wachten. Gerard Bruins blijft goed volgen. Tegen Jan Bazuin had hij aanvankelijk het beste van het spel maar halverwege zag hij een combinatie aankomen die hij tegenspeelde met een dubbele afruil. Dit leek niet zo handig waarna hij overstapte op combinatiemogelijkheden. Bij de eerste de beste zet van Bazuin was het al raak. Bazuin overzag een dubbele dreiging waarna Bruins schijfwinst en kort daarna ook partijwinst kon bijschrijven. Mathijs Sprakel en Roelof de Jonge speelden een partij met wisselende kansen. Sprakel speelde een stug klassiek speltype met veel combinatie mogelijkheden terwijl de Jonge probeerde door te breken op de korte vleugel van Sprakel. In een remise-achtige stand maakte de Jonge een positionele fout waar Sprakel goed van profiteerde. Johan Koetse is zijn vorm behoorlijk kwijt. Tegen Cor Darwinkel kwam er een vreemde opening op het bord waarbij Koetse opgesloten dreigde te worden op zijn lange vleugel. Deze opsluiting wist hij te voorkomen maar Darwinkel wist met sterk spel de partij naar zich toe te trekken. Tjerk Helder kwam tegen Erik Beuker al vroeg op dam maar ook Beuker brak op het eind van de partij door. Toen Helder een tweede dam haalde was de buit snel binnen. Tristan Blokzijl kwam tegen Cees Boon in het middenspel een schijf achter door een foutieve afruil te nemen. De partij werd afgebroken in een stand met schijfwinst voor Boon en een beduidend betere stand voor hem. Blokzijl zal alle zeilen moeten bijzetten om een punt aan de partij over te houden. Verder won Bosch van Stoppels en deelden Hauschild en Peeks de punten.

In de jeugdklasse leed Nicole de Vries haar eerste verliespunt. Stef Schep ging er eens goed voor zitten en kwam tot een gewonnen stand. Het eindspel van 3 om 2 behandelde hij helaas niet correct zodat Nicole nog net kon ontsnappen.

In de halve finale van Nederland voor senioren presteert het grote talent van HDC, Nick Waterink, nogal wisselvallig. In de vijfde ronde strafte hij een foutieve doorbraak van Volendammer Cor Westerveld bekwaam af maar in de zesde ronde liet hij een simpele remise lopen tegen Han Seinhorst uit Dinxperlo. In deze partij dacht hij nog te kunnen winnen maar de plakker van Seinhorst verraste hem volledig waardoor hij opnieuw onnodig een punt verspeelde.


Bron: Hoogeveensche Courant

Datum: 13 februari 2013

Terug naar overzicht