Fraaie overwinning HDC in regionale competitie


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

In de hoofdklasse van de Drents-Groningse competitie heeft de Hoogeveense Dam Club voor een stunt gezorgd door het sterke het Noorden uit Groningen op een nederlaag te trakteren. Tegelijkertijd werd de angel uit de spanning gehaald want door dit resultaat is Hijken DTC vrijwel zeker de nieuwe kampioen. HDC moest met twee invallers aantreden waardoor er met een bonuspunt begonnen kon worden. Alexander Slot trof op bord één de sterke Michiel Kroesbergen, meervoudig deelnemer aan de finale van het Nederlands kampioenschap.Slot speelde een dijk van een partij en forceerde een mooie combinatie waarna Kroesbergen niet anders had dan remise aan te bieden. Intussen speelden Nick Waterink en Martijn de Jong een bloedstollende onvoltooide hekstelling partij. Lange tijd was het onduidelijk wie de beste papieren had totdat Waterink een combinatie naar dam toeliet die hij met schijfwinst kon afnemen. De rest was een kwestie van techniek en hier wist hij wel raad mee. Ook invaller Gerard Bruins speelde een geweldige partij tegen Nick Hoving. Naarmate de partij vorderde kwam hij beter en beter te staan maar in de tijdnoodfase bracht hij niet zijn beste spel waardoor Hoving in remise kon vluchten. Zainal Palmans zette Paul Wijninga danig de duimschroeven aan. Hij kwam erg goed te staan maar Wijninga verdedigde zich bekwaam en wist de remisehaven te bereiken; eindstand 6-3 in het voordeel van HDC.

In de onderlinge competitie waren er ook een aantal pittige krachtmetingen. Zo nam Mathijs Sprakel een dure dam tegen Jan Bazuin. In een ingewikkeld eindspel hield Sprakel in tijdnood zijn hoofd koel en bereikte een winnend eindspel. Roelof de Jonge bracht tegen Johan Koetse een Roozenburg stelling op het bord. Koetse speelde dit verkeerd tegen en liep tot overmaat van ramp ook nog in een damcombinatie. Geert Kleine kreeg vroeg in de partij een flankaanval waarna de mogelijke zetjes voor beiden legio waren. In een 9 om 9 stand forceerde Groote een doorbraak ten koste van een schijf maar ook Kleine brak door. In de tijdnoodfase forceerde Kleine de winst. Cor Darwinkel plaatste tegen Martin Bosch een lokzet. Deze dacht een sterke positiezet te kunnen doen maar Darwinkel gaf een dam weg die met een eigen doorbraak afgenomen werd waarna Bosch kon opgeven. Jan Zwiggelaar en Cees Boon speelden een gelijkopgaande partij waarin Zwiggelaar het eindspel inging met een schijf winst maar dit was onvoldoende voor de zege. Alberto Waterink en Seijer Troost speelden een onorthodoxe opening met moeilijk spel. Troost ging aanvankelijk over op een hekstelling maar verbrak deze ook weer snel waarna Waterink het beste van het spel kreeg. Dit voordeel bleef hij tot het einde vasthouden en won keurig. John Hauschild en Leon van der Lans gingen lange tijd gelijk op. In het eindspel kwam van der Lans twee schijven voor maar liet zich vervolgens door Hauschild in de luren leggen en verloor alsnog. De partij tussen Tjerk Helder en Erik Beuker was lange tijd in evenwicht. Toen Helder eenmaal op schijfwinst kwam, was het snel beslist in het voordeel van Helder.

Een grote jeugdgroep trad afgelopen zaterdag aan op het jeugdtoernooi in Hijken. Van de leden van HDC trad met name Vincent Houtjes op de voorgrond. In groep 1 was hij heer en meester en won dan ook de eregroep. Ook Tristan Blokzijl speelde een prima toernooi in deze groep maar de klok was vaak zijn tegenstander waardoor hij niet verder kwam dan eRen vierde plaats. Ook veel andere jeugdspelers vielen net buiten het podium. Zo niet Babethe Doldersum die een mooie tweede plaats bereikte in haar groep. Lange tijd had zij zelfs uitzicht op de wisselbeker maar verlies in de voorlaatste partij werd haar noodlot.

In de onderlinge jeugdcompetitie waren er weinig verschuivingen. De koplopers Nicole de Vries en Pascal Strijker wonnen maar ook Lisa Scholtens en Stef Schep behaalden een 100 % score.

Nick Waterink was afgelopen zaterdag in de halve finale van Nederland voor senioren niet op dreef. Eerst verloor hij vrij kansloos van vijfvoudig Nederlands kampioen Kees Thijssen en vervolgens verloor hij geheel onnodig van de laatste qua rating Hans Luchies. Zaterdag over een week zal hij ongetwijfeld gebrand zijn om revanche te nemen.

Aanstaande zaterdag treden beide MTB-teams aan in de Nationale Competitie. MTB 1 moet tegen Wageningen proberen de koppositie in de hoofdklasse A te heroveren terwijl van  MTB 2 een overwinning op Witte van Moort 3 verwacht mag worden. De wedstrijden worden gespeeld in het Knooppunt. Tegen drie uur worden de eerste uitslagen verwacht.


  


Bron: Hoogeveensche Courant

Datum: 29 januari 2013

Terug naar overzicht