Mathijs Sprakel kampioen van Drenthe


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

Mathijs Sprakel heeft zijn eerste grote succes binnen. In de provinciale eerste klasse dammen bleef hij in de laatste en beslissende wedstrijd tegen Henk Pruim uit Beilen fier op de been. Vrijwel de gehele partij had hij het beste van het spel totdat hij op de 40e zet een fout maakte waarna Pruim een combinatie naar dam kon nemen. Deze combinatie was echter niet zo eenvoudig en bovendien speelde de klok een belangrijke rol. Pruim zag de slagzet niet waarna Sprakel met sterk klassiek spel de partij naar zich toe trok. Na het behalen van schijfwinst bood hij remise aan in de wetenschap dat een punt voldoende was voor het kampioenschap.

HDC 3 leed een nederlaag tegen Houdt Stand Hoogezand. Hiermee zijn ze vrijwel uitgeschakeld voor het kampioenschap in de tweede klasse Drenthe-Groningen. Het eerste resultaat kwam bij Geert Kleine tegen Gerrie Veen. Kleine was teveel op zoek naar ruiltjes en één van die ruiltjes werd hem fataal. Hij zette de deur wijd open naar dam en Veen wist hier wel weg mee. Jan Zwiggelaar trok de partijen weer gelijk, en hoe!! Tegen ereklasser Siep Buurke, méér dan 500 ratingpunten meer, wist hij optimaal te profiteren van het risicovolle spel van Buurke. Hij probeerde Zwiggelaar te verleiden mee te gaan in zijn spel maar deze speelde heel verstandig zijn eigen spel. Buurke liep finaal vast en kon opgeven in een volle stand. Seijer Troost speelde een uitstekende partij tegen Albert Kamps. Geen moment was te zien dat zijn tegenstander een veel hogere rating had en de remise was het logische gevolg. Hans van Gijssel was intussen bezig een betere stand tegen Ronald Karmoen om te toveren in een verloren stand. In plaats van rustig af te wachten offerde hij een schijf en kwam even later een tweede schijf achter . Karmoen maakte het karwij simpel af.

In de onderlinge competitie verstevigde Alexander Slot zijn koppositie door winst op Christiaan Groote. Hij zette Groote direct onder druk die daardoor foutieve zetten deed. Slot kwam op dam en deze werd ten koste van een schijf weer afgenomen. In het eindspel brak Slot opnieuw door en won overtuigend. Roelof de Jonge kon geen potten breken tegen Zainal Palmans. Deze ging in de omsingeling en in een half-open systeem werd de lange vleugel van de Jonge steeds meer uitgedund. Een blunder van hem maakte de partij snel uit. Johan Koetse had geen enkel probleem met Tjerk Helder. Deze was niet goed bij de les en verloor na twee blunders. Martin Bosch hield Nick Waterink heel knap op remise en Jan Bazuin was te sterk voor Erik Beuker. Johan Ottens kwam op schijfwinst tegen Arie Peeks maar deze brak door na dam waarna hij Ottens de hielen liet zien. Alberto Waterink won verrassend van Cees Boon en Tristan Blokzijl won met een fraaie combinatie van Leon van der Lans. Carlijn Aalbregtse en John Hauschild maakten er een gesloten partij van waarbij Hauschild genoodzaakt was een schijf te offeren om ruimte te krijgen. Aalbregtse kwam vervolgens met een lumineus idee die haar een tweede schijf voorsprong gaf. Hauschild probeerde nog wat listen uit maar kreeg geen kans meer.

In de jeugdklasse blijft Nicole de Vries ongeslagen aan kop en verdedigde Lisa Schep met succes haar tweede plaats. Zij heeft gezelschap gekregen van Pascal Strijker en Samantha Zantingh die beiden twee overwinningen boekten.

Afgelopen zaterdag waren er ook meerdere dammers actief. Het meest in het oog springend was de deelname van de 13-jarige Nick Waterink aan de halve finales van Nederland voor senioren. In de eerste ronde verloor hij van Wouter Ludwig, een heel sterke speler uit Doetinchem maar in de tweede ronde won hij in een heel fraaie partij van Marco van Bronswijk uit Lent. Over twee weken moet hij het opnemen tegen veelvoudig Nederlands kampioen Kees Thijssen.

Het toernooi in Beilen werd een zeer overtuigende overwinning voor Zainal Palmans. Hij bleef gerenommeerde spelers als Sjoerd Koopman, Erwin Heslinga en Jan Ekke de Vries twee punten voor.


Bron: Hoogeveensche Courant

Datum: 15-01-2013

Terug naar overzicht