Slechte start dammers HDC in provinciale competitie


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

Beide HDC-teams zijn het jaar 2013 slecht begonnen in de provinciale hoofdklasse. Het eerste team speelde tegen DC Oosterveen. Door het handicapsysteem begon men met twee punten achterstand. Het lukte hun niet deze achterstand weg te werken want alle wedstrijden eindigden onbeslist. Maarten Wichgers had wel schijfwinst tegen Rima Danileviciene maar zijn centrumblok stond akelig ingeklemd zodat er geen sprake van voordeel was. Nick Waterink kreeg tegen Leo Peters een 4 om 2 eindspel maar wist dit ook niet te winnen. Zainal Palmans kreeg ook voordeel tegen Johan van Aalderen maar deze verdedigde zich bekwaam. Invaller Bart Lugthart kreeg ook Jan Huzen onder druk maar ook deze bezweek niet.

Het tweede team begon zelfs met vier bonuspunten tegen Hijken DTC 1. Dit voordeel verdween als sneeuw voor de zon; alle partijen gingen verloren. B Brakels trapte al heel snel in een mooie combinatie van Bjrn Winkel en ook Alexander Slot kwam in de opening al een schijf achter tegen internationaal grootmeester Aleksej Domschev. Hij spartelde weliswaar nog een poosje tegen maar kreeg geen kans meer. Mathijs Sprakel leverde lange tijd goed tegenspel tegen Wouter Sipma. Een lichte damcombinatie maakte een eind aan deze partij. Gerard Bruins werd door Jan Ekke de Vries met de rug tegen de muur gezet. Op een gegeven moment stond hij maar liefst 14 tempi achter. Hij bleef zich goed verdedigen tot een 5 om 5 stand waarna de Vries met een offer doorbrak naar de damlijn. Bruins miste de beste voortzetting en de Vries maakte de partij doortastend uit.

In de onderlinge competitie moest Leon van der Lans het loodje leggen tegen John Hauschild. Halverwege de partij nam Hauschild een fraaie doorbraak waarna van der Lans geen kans meer kreeg. Erik Beuker speelde lange tijd een compact spel tegen Christiaan Groote die moeite had voordeel te krijgen. Een black-out van Beuker maakte voortijdig een einde aan deze partij. Seijer Troost speelde lange tijd een gelijkwaardige partij tegen Johan Koetse. In het eindspel deed hij echter niet de beste zetten en wist Koetse alsnog de partij naar zich toe te trekken. Roelof de Jonge en Jan Zwiggelaar speelden een spannende partij waarbij Zwiggelaar in het eindspel met twee randschijven bleef zitten. Deze werden hem noodlottig. Ook Alberto Waterink en Geert Kleine speelden een spannende pot. Deze partij werd beslist na een grote ruil in het voordeel van Kleine. Verder won Bazuin van Darwinkel, Bosch van Helder en Boon van Peeks.

De jeugd startte het nieuwe jaar met een grote groep van 12 kinderen. De ene helft is al in het bezit van het van der Wal diploma terwijl de andere helft met deze cursus is gestart (overigens, kinderen die nog mee willen doen, kunnen dat. Een email naar g.bruins9@kpnplanet.nl is voldoende). In de onderlinge competitie liet Nicole de Vries zien opnieuw een gooi te willen doen naar de titel. Ook ongeslagen bleven Babethe Doldersum en Lisa Schep.


Bron: Hoogeveensche Courant
Datum: 8 januari 2013

Terug naar overzicht