Nicole de Vries opnieuw kampioen bij de jeugd


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

De pas negenjarige Nicole de Vries heeft haar tweede jeugddamtitel van de Hoogeveense Dam Club al te pakken. En hoe; met grote overmacht. In de gehele competitie moest zij slechts één remise toestaan. Deze eer kwam toe aan Lisa Scholtens. Trouwens deze jongedame van 7 jaar begint steeds betere resultaten te boeken en dit resulteerde in een mooie derde plaats in de onderlinge competitie. Nog wel ver achter Nicole en de nummer twee, Pascal Strijker. Deze jonge knaap kruipt steeds meer naar Nicole toe en kan het  in de volgende competitie wel eens erg spannend maken. Een andere jongen waar grote verwachtingen van zijn is Stef Schep. Nog maar een paar weken op de club en nu al verraste hij een paar meer geroutineerde speelsters.

Het was trouwens überhaupt een geweldige week voor de jeugdleden van HDC want in het persoonlijk schooldamtoernooi lieten ze zien dat er het afgelopen jaar flink getraind is. In de categorie tot en met groep 6 was Nicole de Vries ook oppermachtig. Zonder een puntje af te staan mocht zij zich voor de tweede achtereenvolgende jaar schoolkampioen van Hoogeveen noemen. Lisa Scholtens bleef met vier punten achterstand op de tweede plaats steken en op de derde plaats eindigde toch wel verrassend Stijn de Groote.

Negentien kinderen streden om de titel beste dammer van Hoogeveen in de groepen 7 en 8. Twee halve finales moesten beslissen wie naar de echte finale mochten. In de A-poule speelden Rick van Binnendijk en Django Jonker onderling remise en wonnen de andere partijen. Jayson van der Zweerde bleef één punt op hen achter en Babethe Doldersum ging als vierde naar de finale. In de B-poule won Pascal Strijker al zijn partijen en bleven Esad Yildirim en Laurens Hummel twee punten achter. Esmee Zwiep ging als vierde naar de finale. In de finale liet Pascal Strijker er geen twijfel over bestaan wie de beste was. Al zijn partijen won hij met overmacht en hij mag zich daardoor de beste schooldammer van Hoogeveen noemen. Esad Yildirim werd tweede door in een beslissingswedstrijd te winnen van Django Jonker die daarmee derde werd.

In de onderlinge seniorencompetitie bleef Alexander Slot aan kop. Deze keer won hij van Cor Darwinkel. Deze ruilde veel af om de stand overzichtelijk te houden en lang leek Slot hierop geen antwoord te hebben. Uiteindelijk bleek de tempowinst van Slot doorslaggevend te zijn. Gerard Bruins leverde een knappe prestatie door Zainal Palmans op remise te houden. Na een zwakke opening herstelde Bruins zich goed en bracht Palmans aan het wankelen. Met een offer brak Palmans door naar dam en ook Bruins ging met een schijf voorsprong naar de damlijn. Palmans vlocht nog een paar geniepigheden in de stand maar Bruins liet zich niet meer verrassen waarna de vrede getekend werd. Mathijs Sprakel en Johan Koetse speelden een mooie partij waarin de beslissing viel door een blunder van Koetse. Johan Ottens maakt een sterk seizoen door. Tegen Tjerk Helder had hij het niet moeilijk doordat Helder zo maar een schijf weggaf. Tristan Blokzijl speelde een prima partij tegen John Hauschild maar liet het in het eindspel nog bijna lopen. Hauschild overzag echter de weg naar de remise. De afgebroken partij van Blokzijl tegen Koetse werd zonder verder te spelen remise gegeven; een mooi resultaat van Blokzijl. Arie Peeks ruilde veel af tegen Martin Bosch maar deze bleef geconcentreerd op zijn kansen loeren. Toen Peeks even niet oplette, sloeg Bosch onverbiddelijk toe.

HDC 3 speelde een hele slechte wedstrijd tegen Zuidwolde. Halverwege leek het nog zo goed; drie van de vier stonden vrijwel gewonnen en bij de vierde partij was er niets aan de hand. Uiteindelijk maakte alleen Hans van Gijssel de verwachtingen waar. Tegen Alberto Waterink kwam hij met een voorpost die Waterink wilde aanvallen. Hij kreeg echter een zetje om de oren waarna van Gijssel de partij prima uitspeelde. Seijer Troost verzuimde tegen Herman Gruppen deze terug te dringen en zette vervolgens zijn schijven zo mooi neer dat Gruppen er een leuke dam uithaalde. Hij kwam zelf ook op dam maar Gruppen liet dit buitenkansje niet meer lopen. Geert Kleine had tegen Jan Bazuin de winst voor het grijpen met een 1 om 3 naar dam. Angst maakte zich van hem meester en hij durfde dit niet aan. In het eindspel stond hij opnieuw heel goed maar onder druk van de klok accepteerde hij de remise. Intussen had Jan Zwiggelaar een sterke positie opgebouwd tegen Christiaan Groote. Hij dwong schijfwinst af maar speelde daarna veel te afwachtend. Mede onder druk van de klok ging het in het eindspel helemaal verkeerd en moest zelfs beide punten aan Groote laten. Eindstand derhalve 3-5.


Bron: Hoogeveensche Courant

Datum: 18 december 2012

Terug naar overzicht