Johan Koetse lijdt eerste nederlaag


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

In de onderlinge competitie van de Hoogeveense Dam Club heeft Johan Koetse zijn eerste nederlaag geleden. Tegen oud-clubkampioen Zainal Palmans sloeg hij de opening over en wou direct met het middenspel beginnen. Palmans speelde naar een klassiek speltype en nam ondertussen een zetje mee waar Koetse intrapte. Tristan Blokzijl moest tegen John Hauschild heel goed opletten want deze vleide allerlei slagzetjes in de stand. Hij leek op het eind toch nog aan het kortste eind te trekken maar ook het laatste probleem loste hij meesterlijk op waarna de vrede getekend werd. Erik Beuker gaf Cees Boon lange tijd goed partij maar toen het eerste stuk verloren ging, was het ook snel gebeurd. Jan Zwiggelaar en Cor Darwinkel speelden een onorthodoxe partij met veel vreemde zetten. Zwiggelaar kwam in het middenspel een schijf voor maar maakte het karwei niet af met remise als resultaat. Geert Kleine en Arie Peeks speelden een scherpe partij. Peeks zat te vlassen op een hekstelling maar Kleine wist dit te voorkomen. Na een drie om drie probeerden beiden nog de winst uit de stand te halen maar zij kwamen geen van beiden verder dan remise. De partij tussen Roelof de Jonge en Mathijs Sprakel werd afgebroken in een stand die licht voordeel voor Sprakel liet zien.

In de provinciale competitie is de laatste ronde gespeeld. Koploper Alex van Prinsenbeek had aan remise voldoende om zich opnieuw kampioen te mogen noemen. Hij ging tegen Rik Smit echter voor de winst, zat er dicht bij maar liet Smit nog ontsnappen. Nick Waterink behaalde een fraaie tweede plaats op twee punten achterstand van de kampioen. In zijn laatste partij, tegen Gerwin Kolkman, leek hij rechtstreeks op winst af te stevenen maar in het eindspel wilde hij te snel de winst forceren. Helaas trapte hij in een simpel zetje en moest met remise tevreden zijn. Alexander Slot kwam niet van de laatste plaats af. Tegen Meint de Vries nam hij een dure doorbraak maar de Vries nam de dam snel weer af waarna er niets meer overbleef dan remise. Ook Gerard Bruins bleef op remise steken. Tegen Jaap Knipper bleef hij na een grote afruil zitten met een mindere stand. Toen hij achter drie schijven liep, plakte Knipper naar doorbraak. Ten koste van twee schijven brak ook Bruins door naar dam. Ondanks twee schijven achterstand was de weg naar remise niet moeilijk meer.

Ook in de eerste klasse waren er geen beslissingen te noteren. Bé Brakels kwam niet door de verdediging van Wout van Geest en Alberto Waterink pakte zijn tweede punt ten koste van Geert Bloemberg. De strijd om het kampioenschap tussen Mathijs Sprakel en Henk Pruim kon niet gespeeld worden i.v.m. werkzaamheden Pruim.

In de jeugdklasse waren er geen verrassingen of het moet zijn de remise die het nieuwe aspirantlid Lisa Schep behaalde tegen Babethe Doldersum. Nicole de Vries blijft oppermachtig aan de leiding en ook de tweede plaats van Pascal Strijker lijkt veilig.

In de eerste ronde om de DDB-cup in Zuidwolde heeft Esad Yildirim een fraaie tweede plaats behaald in groep 2, vlak voor Nicole de Vries die met de derde prijs naar huis ging.

De andere jeugdspelers van HDC speelden een prima toernooi maar bleven net buiten het erepodium.

 


Datum: 21-11-2012

Bron: Hoogeveensche Courant

Terug naar overzicht