Seijer Troost stijgt met stip


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

Hoogeveen - In de onderlinge competitie van de Hoogeveense Dam Club valt op dat Seijer Troost het spelletje steeds beter onder de knie krijgt. Na vele jaren niet gedamd te hebben, is het lastig weer op het oude niveau te komen maar gaandeweg lukt het dit aardig. De afgelopen twee weken knoopte hij zowel Cees Boon als John Hauschild aan zijn zegekar. In beide partijen speelde hij het klassieke systeem, een systeem waar hij de weg prima in weet te vinden. Johan Koetse blijft in de race voor een topklassering. Tegen Jan Zwiggelaar probeerde hij een hekstelling te formeren op zijn korte vleugel. Doorgaans is dit niet goed maar gezien de opstelling van de stukken van Zwiggelaar was deze hekstelling wel goed en wist hij hiermee te winnen. Tegen Alexander Slot moest hij waken voor een sterke voorpost van Slot. Ook een heel listige slagzet moest hij pareren waarna de vrede getekend werd. Arie Peeks nam tegen Leon van der Lans een foutieve afruil die hem een schijf kostte maar na een wederzijdse doorbraak naar dam werd remise overeengekomen. Roelof de Jonge creŽerde een dubbele dreiging in zijn partij tegen Geert Kleine. Deze moest offeren en kreeg even later nog een slagzetje om de oren waarna hij kon opgeven.

Irene Stoppels wist beide weken te winnen. Tegen Martin Bosch leek het lange tijd er niet op. Bosch stond veel beter maar verzuimde de trekker over te halen. Stoppels kwam terug met een grote slagzet en won. Ook tegen Jan Zwiggelaar stond zij aanvankelijk minder maar een 2 om 3 deden de kansen keren. Zwiggelaar haalde er weliswaar nog een fraaie combinatie uit maar deze was te duur. Ook de andere dame Carlijn Aalbregtse won haar partij. Tegen Tjerk Helder brak zij door naar de damlijn en toen kon Helder het wel vergeten. Martin Bosch won van Alberto Waterink en Tristan Blokzijl was te sterk voor Erik Beuker. Geert Kleine probeerde tegen Piet Saitek een flankaanval op het bord te krijgen. Deze verweerde zich sterk door het centrum in te nemen. In een 7 om 7 stand was het zaak wie het eerste de damlijn zou bezetten. Dat was Kleine die na schijfwinst de partij in zijn voordeel besliste. Mathijs Sprakel speelde geen beste partij tegen Arie Peeks. Tot twee keer toe stond hij verloren maar Peeks profiteerde hier niet van. Tot overmaat van ramp blunderde hijzelf en kon opgeven. De topper van de avond was de partij tussen leermeester Zainal Palmans en leerling Nick Waterink. Op het scherpst van de snede nam Palmans een Parti Bonnard in waar Waterink een centrumaanval tegenover stelde. De partij werd spannender en spannender doordat er allerlei lokzetten en offers in de stand gevlochten werden. Uiteindelijk brak de leermeester door naar dam en won mede door een blunder van de leerling.

De jeugdgroep oefende met het oog op de schooldamtoernooien die op woensdagmiddagen 14 en 21 november worden gehouden. In de categorie toe en met groep 6 zullen 7 scholen strijden om de titel. Dit zijn regerend kampioen de Hoeksteen uit Nieuwlande en de Hoogeveense scholen de Goudvink, de Morgenster, Krullevaar, Weidebloem, J.Calvijn en de Regenboog. Voor het toernooi op 21 november zijn er op dit moment al 20 teams ingeschreven. Er is nog gelegenheid hiervoor in te schrijven.

In de provinciale hoofdklasse is het Gerard Bruins niet gelukt koploper Alex van Prinsenbeek pootje te lichten. Met veel vertrouwen kwam hij terug uit Portugal waar hij in een sterk deelnemersveld een keurige 50% score haalde. Tegen van Prinsenbeek ging het ook lange tijd goed maar in het eindspel overzag hij een dreiging en kon hij opgeven. NIck Waterink blijft goed volgen na een winstpartij tegen Herm Jan Brascamp. Verder bereikte Alexander Slot remise tegen Gerwin Kolkman en verloor Meint de Vries van Rik Smit. In de eerste klasse verprutste Bť Brakels zijn titelkansen door verlies tegen Geert Bloemberg. Mathijs Sprakel nam de koppositie over na winst op Bert Schomaker. Verder won Jan Bazuin van Alberto Waterink en verloor Wout van Geest van Roelof Tiegelaar.

Sprakel heeft in de laatste wedstrijd tegen Henk Pruim voldoende aan remise voor het kampioenschap.


Datum: 13 november 2012

Bron: Hoogeveensche Courant

Terug naar overzicht