HDC 2 verliest van Houdt Stand Beilen


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

Hoogeveen - Het tweede damteam van de Hoogeveense Dam Club is nog steeds puntloos in de clubcompetitie van de Drentse Dam Bond. Deze keer wisten ze geen stand te houden tegen Houdt Stand uit Beilen. Men begon de wedstrijd met twee bonuspunten i.v.m. het grote ratingverschil. Deze voorsprong waren ze echter al snel weer kwijt. Bé Brakels trapte in de opening al in een damzetje tegen Aike Smid. Hoewel de dam afgenomen kon worden, bleef er schijfverlies over en een slechte stand. Smid wist hiermee wel raad. Mathijs Sprakel speelde tegen Hans van der Laan een klassieke partij met een nadelige tempoverhouding. Bij goed spel levert dit uiteindelijk problemen op. Zo ook deze keer, Sprakel liep vast en verloor.  Gerard Bruins speelde een heel boeiende partij tegen Gert Bosker. Deze pakte het centrum en Bruins moest omsingelen. Het leek erg slecht voor Bruins te zijn maar gaandeweg de partij losten de problemen zich op. Helaas overzag hij een fraaie afwikkeling waarna Bosker combineerde naar dam. Met een offer wist ook Bruins de damlijn  te bereiken en stelde zo de remise veilig. Alexander Slot wist Meint de Vries in een klassieke partij onder druk te zetten maar met een offer brak hij door naar dam en maakte bovendien de weg vrij voor een tweede dam. Slot zag daarna het nutteloze van zijn pogingen in en bood remise aan: eindstand 4-6.

In de onderlinge competitie smaakte Leon van der Lans voor het eerst het zoet van de overwinning. Tegen Erik Beuker wist hij eerst een schijf te winnen en daarna nog één waarna Beuker zich gewonnen gaf. Martin Bosch  speelde tegen Tristan Blokzijl een onvoltooide hekstelling die later overging in een volledige hekstelling. Blokzijl ruilde zich met nadeel hieruit. Bosch besliste de partij in zijn voordeel na een foutieve achterloop. Johan Koetse consolideerde zijn toppositie door te winnen van Johan Ottens. Door een 2 om 2 ruil brak Koetse door naar dam maar ook Ottens wist de damlijn te bereiken. Deze doorbraak was echter veel te duur waarna Koetse de strijd in zijn voordeel besliste. Nick Waterink komt in de onderlinge competitie nog niet uit de verf. Nu moest hij Roelof de Jonge remise toestaan. Ditzelfde resultaat werd behaald in de partij tussen Jan Bazuin en Jan Zwiggelaar. John Hauschild verraste Cees Boon en Alberto Waterink won van Arie Peeks. Seyer Troost tenslotte bond Tjerk Helder aan zijn zegekar.

In de jeugdklasse waren er geen verrassingen te noteren. Nicole de Vries blijft oppermachtig en Pascal Strijker lijkt niet meer van de tweede plaats af te houden te zijn. De strijd om de derde plaats blijft heel spannend. Lisa Scholtens, Babethe Doldersum en Samantha Zanting  staan heel dicht bij elkaar. De komende weken zal duidelijkheid scheppen.

Het schooldammen komt er ook weer aan. Op 14 november strijden de leerlingen van tot en met groep 6 voor de titel. Op dit moment hebben er 7 scholen ingeschreven met 12 teams.

Op 21 november zijn de leerlingen van groep 7 en 8 aan de beurt. Hier zijn op dit moment 10 scholen ingeschreven met 18 teams. Er is nog gelegenheid zich in te schrijven.


Bron: Hoogeveensche Courant

Datum: 30-10-2012

Terug naar overzicht